Er du også bange for at gå til tandlæge?

Bare rolig. Du er ikke den eneste der er utryg ved at skulle til tandlægen. Se her en række gode råd til at arbejde med din angst for tandlægen.

Der er absolut ingen skam i at være bange for at skulle til tandlægen. Op mod 40% af danskerne føler angst eller utryghed ved at skulle en tur til tandlægen. Det er dog vigtigt at du gør noget ved problemet, for dine tænders skylde.

Gode råd mod tandlægeangst

Erkend din angst

Første skridt i den rigtige retning er at du erkender at du er angst, og gerne vil gøre noget ved det.

Tag en snak med tandlægen

Fortæl tandlægen at du er utryg, så kan tandlægen bedre hjælpe dig. Mange tandlæger er i dag uddannede til at kunne håndtere tandlægeangst, og kan hjælpe dig med dit problem.

Hav tillid til din tandlæge

Tillid er en af de vigtigste ting for at komme over din tandlægeskræk. Føler du dig ikke tryg ved tandlægen, er der ingen skam i at spørge efter en anden. Mange tandlæger har både mandlige og kvindelige tandlæger ansat, hvis du eks. føler dig mest tryg ved en tandlæge af samme køn.

Aftal forløbet med tandlægen

Du kan aftale forløbet med tandlægen inden du møder op på tandklinikken. I kan starte forsigtigt ud med en tandrensning eller et eftersyn. Herefter kan I aftale det videre forløb.

Vær afslappet

Selv om det kan være svært, så forsøg så vidt muligt at slappe af inden du skal til tandlægen. Foretag noget du godt kan lide, dyrk motion eller andet som gør at du slapper bedre af.

Du kan evt. tage en musikafspiller med til tandlægen, så du har noget godt musik at lytte til under tandbehandlingen.

Tag en ven med til tandlægen

Føler du dig mest tryg i selskab med en bekendt, må du gerne tage en ven med til tandlægen. Støtte fra en af dine nære, kan få dig til at slappe mere af.

Lad tandlægen bruge bedøvelse

Forbinder du et tandlægebesøg med smerte, så bed tandlægen om at bruge bedøvelse. Tandlæger er i dag dygtige til at lægge smertefri bedøvelse, hvor du først lokalbedøves med salve inden selve bedøvelsen.

Gå til tandlægen oftere

Begynd at gå til tandlægen oftere. Det kan det mindske din utryghed, og nedsætter risikoen for større tandbehandlinger.

Snak med din tandlæge efter behandlingen

Når du er færdig med din behandling, kan du aftale med din tandlæge at I snakker forløbet igennem, så du ikke går utryg derfra.

Beroligende midler mod tandlægeangst

Er din angst helt uoverkommelig kan du tage en snak med din læge eller tandlæge, så du evt. får en pille, der kan berolige dig inden tandlægebesøget. I svære tilfælde af tandlægeangst, kan dette være nødvendigt.

Alternative behandlinger mod tandlægeskræk

Der findes nogle forskellige alternative behandlingsmetoder mod tandlægeangst. Nogle tandklinikker tilbyder hypnose mod tandlægeangst. En metode der ofte er god erfaring med.

Akupunktur mod tandlægeskræk kan også være en mulighed for dig. I Storbritannien bruger mange tandlæger akupunktur mod tandlægeskræk, og med rigtig gode erfaringer. Akupunktur vil være en mulighed mod svære tilfælde af odontofobi. Det er dog de færreste klinikker herhjemme der tilbyder dette, men måske kan din lokale tandlæge anbefale en akupunktør.