Forebyg tandlægeangst hos dine børn

Børn der har angst for at gå til til tandlægen, risikerer at få huller i tænder, og får angsten for alvor fat, kan den generere dem resten af livet. Herunder får du en række råd til at forebygge tandlægeskræk hos dine børn.

Tandlægeangst kan starte tidligt og følge en i lang tid. Børn der er urolige eller direkte bange for at skulle til tandlægen, vil være i risiko for at kunne udvikle en tandlægeskræk, som kan følge dem resten af livet. Det kan føre til huller i tænderne, og give børnene en dårlig tandhygiejne, under opvæksten

Undgå at dit barn får tandlægeangst

Tandlægeangst starter ofte ved mor og far

Mange voksne lider af tandlægeangst, og det er derfor vigtigt at vi ikke lader denne angst, smitte af på vores børn. Børn lærer jo af deres mor og far, og ser på hvordan forældrene reagerer og opfører sig i forskellige situationer.

Det er derfor vigtigt at du ikke lader din angst, gå ud over dit barn. Selv om du selv føler ubehag ved at skulle til tandlægen, må det ikke betyde at dine børn ikke kommer af sted. Vær afslappet og vis barnet at der ikke er noget at være bange for.

Det er vigtig at børnene får kigget deres tænder efter regelmæssigt, så de ikke får huller og problemer med tænderne.

Børn skal vænnes til tandlægen helt fra de er små

Det nemmeste for børnene er at de helt fra små, bliver vænnet til at skulle til tandlægen. De fleste steder vil barnet blive tilbudt at besøge børnetandlægen, når de er 2-3 år gamle. Her vil de blive introduceret til hvad en tandlæge er, hvordan en tandklinik ser ud, og at tandlægen skal kigge på ens tænder.

Mor og far vil også lære hvordan man skal børste tænderne på børnene, så tænderne holdes rene og risikoen for huller mindskes.

Børnetandlægen vil helt naturligt forsøge at gøre børnenes første indtryk, så behageligt som muligt. Børnene må prøve at røre ved nogle af instrumenterne, suge vand med “støvsugere”, prøve tandlægestolen, og prøve at få kigget på sine tænder.

Leg tandlæge med dit barn

Leg tandlæge derhjemme

En vigtig del af forberedelsen er at snakke om tingene inden I skal til børnetandlægen. Læs evt. Karius og Baktus for dit barn, og leg tandlæge derhjemme. Brug et lille spejl til at kigge på dit barns tænder, og lad også barnet være tandlæge og kigge på dine tænder.

Bare det at kunne åbne munden og sige aaah, vil gøre det hele lettere. Både hos tandlægen, og når I børster tænder derhjemme.

Skab tillid til børnetandlægen

Det er vigtigt at dit barn har tillid til tandlægen. Hvis barnet ikke har tillid og føler sig utryg, vil det stritte i mod, og måske føre til angst for tandlægen.

Virker dit barn utryg, skal I gå langsom frem. Tal med børnetandlægen om det, så vil han helt sikkert kunne hjælpe. Det kan være at det er en ide at besøge børnetandlægen lidt oftere, så barnet ikke når at glemme at det ikke er så farligt endda.

Det vigtige er at dit barn ikke får en ubehagelig oplevelse de første par gange.